Знаете ли за Вела Пеева? На нея е кръстен Велинград. Убита е зверски в разцвета на силите си
Знаете ли за Вела Пеева? На нея е кръстен Велинград. Убита е зверски в разцвета на силите си – на 22 години.
Знаете ли,че тази жена води битка САМА 6 часа срещу десетки Жандармеристи в горите на Родопите.
Като ученичка в Пазарджик тя си позволила да свали от стената на класната стая портрета на царя и сложила на негово място Ботев и изрекла думи от които поклонниците на Хитлер позеленяха от злоба. Това ни накара да виждаме Вела по-силна и пленителна.
Заради партизанската си дейност,тя става силно преследвана в страната.
“ …От скалата излиза нелегалната Величка Пейо Пеева с пистолет в ръка и започва да стреля – продължава рапорта си командирът на ловната дружина. – За да я изкарат от скалата, наложило се да хвърлят бомби. При първата бомба тя останала зад скалата, а при втората избягала в една малка долчинка и продължила да стреля… “
Разказват, че Вела водила бой, докато имала патрони. Последния оставила за себе си. Други твърдят, че загинала от вражи куршум. Има ли значение, как точно е било – загина като героиня.
Командирът на ловната дружина напуснал командното си място и отишъл при Бялата скала. Заповядал да донесат главата й в щаба!
Следобед жандармеристите нахълтали в Каменица. Разчуло се за гибелта на Вела. Само майка й и баща й още не знаели. Те видели разплакани другарите на Вела и се досетили, но не искали да повярват, докато някакъв офицер не влязъл в двора им и не казал:
– Днес убихме една от дъщерите ви…
Велината майка се строполила в безсъзнание, а баща й излязъл разплакан навън. Привечер взел парче чисто платно, отишъл в Лъджене и влязъл в училището. Там се бе разположел щабът на жандармеристите. Помолил да му дадат главата на Вела, за да я погребе, но му казали:
– Сега мисли за своята!
След убийството без присъда на Вела Пеева, извергите й отрязват главата на място. Отнасят я в лагера на преследващите и с нея бият съпартизанина й Стою Калпазанов. Разстрелват и него без присъда и нареждат главата й да бъде хвърлена в клозета. Тялото на Вела стои непогребано дни наред на място и заради протеста на населението разрешават погребението. Убийците и управниците отиват при родителите й, като им заявяват: „Едната убихме, и другата това я чака!”
Вела Пеева е убита зверски на 3 Май 1944 година.
„Ой ти горо,горо,
горо зелена,
защо си свела клони зелени
и ти ли жалиш Вела Пеева?… „
Източник:
„Интересно за България“- Advertisement -

ОЩЕ СПОМЕНИ

ПОСЛЕДНО