Наследниците на Дора Габе богаташи в Канада, не знаят български
Споделете статията с вашите приятелите в социалните групи.
Нека заедно припомним за нашата славна и велика Родина !

Родът на Дора Габе е емигрирал в Канада, а правнуците на поетесата не говорят български език. Авторката на десетки бележити за българската литература творби приживе не е изпитала радостта да бъде майка и да продължи пряко семейството си, но наследници има нейната сестра Бела Казанджиева.
Племенницата на Габе – известната пианистка Катя Казанджиева, която отдавна не е между живите, навремето се омъжва за изтъкнатия цигулар от еврейски произход Леон Суружон. На 9 юни 1943 г. в София им се ражда дъщеря – Ана Суружон. Катя Казанджиева умира на 17 юли 1978 г. в Брюксел. Ана Суружон завършва полска филология и журналистика във Варшавския университет. Работи във Варшава 15 години като журналист в културната редакция на „Интерпрес“. Омъжва се за архитекта от полски произход Владислав Плута. През 1975 г. в столицата на Полша се ражда единствената им дъщеря – Калина Плута, която по-късно става ортодонтист. Тя е първата от потомците на Габе, която се заселва в Канада. Там среща своя съпруг – стоматолога Кевин Тан – американец от китайски произход, роден в Сан Франциско, САЩ.

В момента наследницата на Дора Габе живее със семейството си в град Монреал, Канада, а с мъжа ? имат собствена дентална клиника. Те са родители на три деца, всичките канадски граждани – Милена, Клара и Максим. Нито един от тях не говори български език, но всички знаят за родството си с известната поетеса. В дома им дори имали портрет на Дора Габе, пред който се снимали по празници.
В България обаче не са идвали, а още преди десетилетия родната къща на поетесата в добруджанското село Дъбовик била продадена.
До края на живота си Дора Габе така и не може да си прости, че се съгласява да направи аборт заради голямата си любов – известния литературен историк и критик Боян Пенев, след което се лишава от възможността да има поколение. В първите години на брака им Боян е силно влюбен в нея. Истинската му голяма страст обаче е работата. Едва 27-годишен, той започва да чете лекции като доцент и всичките си сили отдава на утвърждаването си пред професорите и студентите. По цял ден се рови в архивите, по цели нощи пише. Дора изоставя писането и самоотвержено му помага. Но точно тогава тя забременява. Преди това двамата горещо желали да имат дете, но Боян се разколебал. „Той ме помоли да изчакаме още – спомня си на старини поетесата. – Каза, че едно дете ще му пречи в този момент. Послушах го и отидох на лекар.

Но после не можах никога да стана майка“. През есента на 1911 г. Дора прави аборт по желание във Виена. Интервенцията води до усложнения и тя е принудена да остане в клиниката, изтърпявайки страшни мъки. Съпругът ? е разтревожен и има угризения, но все така е отдаден на работата си. Разделят се след време заради аферите му с други жени. Нещото, разделило окончателно Боян и Дора, остава скрито чак до смъртта на поетесата на 16 ноември 1983 г. Тогава в нейния личен архив е открита снимка на сияещата от радост любовница на мъжа ? Олга, държаща в обятията си своя малък син Владимир. На гърба на снимката Дора Габе саморъчно е написала: „Синът на Боян“.- Advertisement -

ОЩЕ СПОМЕНИ

ПОСЛЕДНО